Muzeul secret

Muzeul secret

Muzeul secret

8 martie – 26 mai

Bags

Din 1960, comuna Topalu de pe malul Dunării păstrează o comoară fără asemănare: Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, ce cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser și Constantin Piliuță.

Foto, de la stânga la dreapta: Alexandru Ciucurencu Femeie în gri (Cusătoreasă), Ștefan Luchian Femeie cu copil la marginea orașului

Muzeul de Artă din Topalu este amenajat în casa părintească a medicului Gheorghe Vintilă (1898-1978), devenit colecționar pasionat și apropiat al marilor artiști români. Casa, împreună cu toate lucrările colecționate de-a lungul vieții, a donat-o comunei Topalu pentru a constitui un muzeu public, închinat memoriei părinților săi. Colecția „Dinu și Sevasta Vintilă” este formată din 228 de opere de pictură, de sculptură și de grafică, pe care doctorul le-a dăruit comunității în anul 1960. 

Acest muzeu este singura instituție de artă de acest fel din mediul rural românesc. Expoziția Muzeul secret de la Art Safari este prima expunere externă de până acum a impresionantei colecții de la Topalu. 

Foto: Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, sursă – Wikipedia

Sculptorul Oscar Han ghidul lui Gheorghe Vintilă în lumea artei

Cine a fost generosul colecționar căruia i se datorează existența acestui muzeu?

Pasionat de artă încă din tinerețe, doctorul Gheorghe Vintilă l-a cunoscut pe sculptorul Oscar Han, care i-a devenit prieten și consultant în artă, îndrumându-l și însoțindu-l la fiecare achiziție. În felul acesta, s-a apropiat de artiștii Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza, ce formau, alături de Oscar Han, „Grupul celor 4” poate cel mai important grup artistic din istoria artei românești.

Medicul Gheorghe Vintilă a activat în București, unde a dobândit un mare renume profesional, precum și mijloacele materiale prin care și-a onorat pasiunea pentru artă, constituind o colecție neprețuită. Către finalul vieții, medicul și-a dorit să doneze această colecție de mare valoare satului său natal, unde părinții lui au fost învățători. Singura condiție pentru a o lăsa comunității de acolo a fost să fie înmormântat în curtea muzeului, unde se odihnește și astăzi. 

Una dintre cele mai importante colecții de artă interbelică, la Art Safari!

Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, județul Constanța, dezvăluie o parte din cultura română, o frântură din istoria țării, văzută printr-o colecție de artă de un mare rafinament.

Curator: Lelia Rus Pîrvan
În parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu