Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului

Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului

Culorile Maramureșului

Traian Bilțiu-Dăncuș
din 27 octombrie

Culorile Maramureșului

Un artist maramureșean de anvergură națională, premiat, dar marginalizat și uitat! Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1975) este primul pictor român mare al Maramureșului cu studii la Școala de Arte Frumoase din București.

Operele sale înfățișează mai ales satul și țăranii maramureșeni, surprinși în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupațiile lor cotidiene. Veți descoperi un stil aparte, cu tușe, linii și culori îndrăznețe.

Expoziția reunește 120 de picturi, schițe și fotografii. Multe dintre lucrări – lotul major – au fost dăruite de familia artistului Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, care, după mai bine de o jumătate de veac, le prezintă acum iubitorilor de artă din toată țara. Acestora li se adaugă și opere din colecții private sau ale unor muzee din țară.

Ultima expoziția a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969, la ceas omagial.

„Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învăţa şi a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumuseţile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumuseţile necântate, – să dăm omenirei aportul nostru de civilizație românească – pe care încă nu l-am dat – cu toate frumuseţile, posibilităţile şi comorile lui.” Traian Bilțiu-Dăncuș, 1969

Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Maramureșean.
Curatori: Mirela Barz și Prof. Univ. Dr. Ioan Opriș

Mai multe expoziții