Ion Alin Gheorghiu

Ion Alin Gheorghiu

Alin Gheorghiu

1929-2001

Alin Gheorhiu

Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), pictorul „Grădinilor Suspendate” și unul dintre cei mai importanți artiști postmoderniști ai României, se bucură de o amplă expoziție în noul sezon Art Safari. Aceasta este îngrijită de Anamaria Smigelschi, în timp ce textul curatorial este scris de Andrei Pleșu, cel care i-a fost și prieten. Iubitorii de artă sunt să invitați să descopere simboluri, fantezie și mitologie într-o plimbare prin arta labirintică a marelui artist. 

Ion Alin Gheorghiu s-a bucurat de un mare succes, dar asta numai după ce a avut de înfruntat o serie de obstacole la începutul carierei sale artistice. Se naște într-o familie modestă de la marginea Bucureștiului, în 1929. Tatăl, mecanic, mama, casnică, plus două surori mai mici. Deși intră cu calificativul „Excepțional” la Institutul de Belle Arte, în 1947, fiind preferatul profesorului Camil Ressu, termină facultatea fără diplomă. Motivul: lucrarea sa „Creangă și Eminescu la Iași” este considerată naționalistă și formalistă, în plină perioadă de afirmare a realismului socialist (cea mai grea perioadă a artei românești). 

Nefiindu-i acceptate lucrările în expoziții oficiale, este nevoit să se descurce cum poate pentru a se întreține. Descarcă noaptea cartofi în Obor, lucrează ca pontator și în tot acest timp pictează cum poate, neavând un atelier. După 1958, cunoaște succesul și este invitat să participe la marile expoziții de artă din țară. În 1979 are prima mare expoziție personală la Muzeul de Artă al României, unde expune 200 de Grădini suspendate, 50 de Himere și o tapiserie de 280 x 600 cm, din sfoară de Manilla, țesută de artista Șerbana Drăgoescu.

Colecționat în toată lumea, din Europa, până în Asia și SUA, Ion Alin Gheorghiu (1929-2001) este acum la Art Safari. Pictorul Grădinilor Suspendate, al Himerelor și Madonelor, unul dintre cei mai importanți artiști postmoderniști ai României, se bucură de o amplă expoziție de pictură și sculptură în noul sezon Art Safari. Inclusiv atelierul său a fost refăcut în inima Bucureștiului, elementul central fiind șevaletul pe care se află ultima lucrare neterminată a lui Gheroghiu, adusă de la Muzeul de Artă Constanța, pentru o experiență imersivă în universul artistului. 

„Ca orice mare artist, Alin Gheorghiu e greu de încadrat didactic. E original fără ostentație, e cultivat stilistic și istoric, dar fără afectare sau sincretism. Orice s-ar spune și s-a spus, arta lui Alin Gheorghiu e greu de definit în bogăția și seducția ei. E de admirat, de savurat, de urmat ca o călăuză cordială în miracolul vizualității”, spune Andrei Pleșu în textul curatorial. 

Expoziție îngrijită de: Anamaria Smigelschi, text curatorial de Andrei Pleșu

Anamaria Smilgeschi

Mai multe expoziții