Hai la noile cursuri de istoria artei de la Art Safari!

Sunteți pasionați de artă și ați vrea să înțelegeți mai bine cheia în care să priviți o operă? Vreți să aflați povești și curiozități despre artiști? Când au apărut primele academii de artă în România? Cum a reușit o româncă să fie prima femeie profesor de artă din Europa? În ce fel a evoluat modul de reprezentare a nudului în artă de-a lungul secolelor? Ce a creat prima generație liberă de artiști din România, cum e arta ultimilor 30 de ani?

 

Art Safari vă invită să explorați istoria artei românești și universale alături de ghizii și specialiștii noștri! Am pregătit o serie de cursuri inedite, inspirate din expozițiile acestui sezon.
Regăsiți în programul nostru 5 module a câte 2 cursuri fiecare, atât despre arta veche, cât și cea contemporană. Fiecare curs durează o oră și jumătate și este menit să vă ofere o perspectivă concentrată și interesantă asupra temelor propuse.

 

„Lecția” de artă continuă în expoziții, acolo unde veți putea practica tot ce ați învățat. Iar la final, ne bucurăm de networking la o cafea sau la un pahar de prosecco.

Istoria artei cu Maria Munteanu

Maria Munteanu

Absolventă a Facultății de Istorie – secția de Istoria artei a Universității din București. Pasionată de artă, îsi construiește un parcurs profesional în acest domeniu, având o experiență de 5 ani în tururi ghidate. De 3 ani scrie periodic pentru Propagarta – Revista artelor vizuale.

 

Curs 1: Pictura românească: de la academism la avangarde
24 oct., 19:00-20:30

Cursul spune povestea evoluției artei românești în secolele XIX-XX, începând cu deschiderea primelor academii de artă, în adevăratul sens occidental, și ajungând la avangarde, curente care s-au manifestat în spațiul românesc aproape concomitent cu restul Europei, datorită legăturilor strânse între artiștii români și cei stabiliți la Paris. Cursul cuprinde o bogată componentă vizuală, urmărind schimbările stilistice care s-au succedat de la o decadă la alta.

 

Curs 2: Momentul 1901 – Tinerimea artistică
30 oct., 19:00-20:30

Cursul se concentrează asupra celei mai importante grupări artistice din istoria artei românești. Tinerimea Artistică a luat naștere în anul 1901, un început de secol care marca schimbări importante în cursul evoluției artistice din plan local. Cursanții vor putea descoperi contextul întemeierii societății, crezul artistic înnoitor care îi unea pe cei mai importanți artiști ai vremii, de la Ștefan Luchian la Gheorghe Petrașcu, precum și influența pe care au avut-o expozițiile Tinerimii în Bucureștiul primii jumătăți a secolului XX.

Introducere în istoria artei cu Georgian Manea

Georgian Manea

Exhibition Coordinator & Visitors este absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea din București – secția de Istoria Artei, în prezent masterand în Istoria Artei și Filosofia Culturii. Cu o experiență de mai bine de doi ani în mediere culturală, Georgian publică și pentru revista virtuală de artă DailyArt Magazine articole dedicate istoriei artei moderne universale.

 

Curs 1: România în prima jumătate de secol XX. Artă și Feminism
28 oct., 19:00 – 20:30

În prima jumătate a secolului al XX-lea, arta și feminismul din România au avut un rol important în evoluția culturii și a societății, marcând pași semnificativi spre modernitate și emanciparea femeilor.

Acest context a fost influențat de schimbările politice și sociale, precum și de tendințele în arta internațională care se răspândeau în Europa.

 

Curs 2: Cecilia Cuțescu-Storck și emanciparea femeilor în arta românească
29 oct., 19:00 – 20:30 

Una dintre cele mai importante artiste ale României interbelice și o pionieră a feminismului în artă, Cecilia Cuțescu-Storck a fost prima femeie profesor la o academie de artă din Europa (Academia de Belle Arte din București). Opera sa, influențată de simbolism și artă decorativă, a inclus adesea figuri feminine puternice, simboluri ale fertilității și puterii creatoare. Ea a fost, de asemenea, activă în mișcările feministe și a susținut educația femeilor în arte, jucând un rol esențial în deschiderea acestui domeniu pentru generațiile viitoare de artiste.

Introducere în istoria artei cu Monica Dumitru

Monica Dumitru

A absolvit Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei, la Universitatea din București și este în prezent masterandă în Istoria Artei și Filosofia Culturii. Cu o experinta de peste 3 ani în tururile ghidate, aceasta este pasionată de artă și film, Monica își dedică studiile și analizele culturale explorării impactului social și contextului istoric al operelor de artă și producțiilor cinematografice. 

 

Curs 1: Femeia secolului XIX și ipostazele acesteia în arta românească: Femeia în spațiul burghez și lumea domestică
2 nov., 19:00-20:30

În arta românească, femeia secolului XIX, este adesea reprezentată în spațiul burghez și domestic, ca mamă și soție. Apariția burgheziei a influențat viața cotidiană și rolul femeii, iar arta reflectă această schimbare socială prin diverse ipostaze ale femeii.

 

Curs 2: Imaginea țărăncii din satul românesc de secol XIX: între real și ideal
3 nov., 19:00-20:30 

Cursul „Imaginea țărăncii din satul românesc de secol XIX: între real și idealizat” explorează viața și rolul femeii în mediul rural al secolului XIX. Vom analiza condițiile de viață, structurile sociale și contribuțiile economice, punând în contrast realitatea dură cu reprezentările idealizate din arta românească.

Istoria artei cu Ioana Ciocan

Ioana Ciocan, CEO Art Safari

Comisar al României pentru participarea la Bienala de la Veneția. Eisenhower Fellow, Eastern European Program, lector Universitatea din București, Facultatea de Istorie.

 

Curs 1: Tendințe în arta contemporană
4 nov., 19:00-20:30

Artiștii contemporani abordează teme provocatoare, inspirate de realitățile curente, de la crize globale la identitate și tehnologie. Influențați profund de societatea în continuă schimbare, aceștia redefinesc granițele artei cu lucrări inovatoare și o mare dorință de reinterpretare.

Aflați mai multe despre tendințele în arta zilelor noastre și cum „să descifrați” arta contemporană.

 

Curs 2: 30 de ani de artă contemporană în România
5 nov., 19:00-20:30

Artiștii post-decembriști au explorat libertatea expresiei artistice într-un context de tranziție politică și socială. Artiștii capitalismului au reflectat dinamica economică și culturală a țării, ilustrând problemele și provocările contemporane.

Descoperă alături de noi cum a evoluat arta românească contemporană și cum influențează Revoluția tehnologică arta generației tinere.

Introducere în istoria artei cu Cristian Vechiu

Cristian Vechiu

Cristian Vechiu, absolvent al Facultății de Filosofie, doctor în Teologie și Studii Religioase, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la Universitatea din București. Experiență în curatoriat de 8 ani, a lucrat la documentarea și realizarea a peste 25 de expoziții și 20 de cataloage de artă. Pasionat de abordări interdisciplinare și de studiul istoriei culturilor și mentalităților.

 

Curs 1: Peisajul actual al artei contemporane din București/Bucharest art landscape (pentru expați)
6 nov., 19:00-20:00

Ce anume este de văzut astăzi în peisajul artei contemporane din București? Ce experiență vizuală este de neratat pentru vizitatorii străini? Cu o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, Bucureștiul găzduiește numeroase galerii și spații expoziționale, ce acoperă o diversitate de stiluri și abordări din arta contemporană. Vom discuta despre cele mai renumite galerii de artă contemporană din București, dar și despre spațiile apărute în ultimii 3 ani și ce aduc acestea nou într-un peisaj artistic în continuă schimbare.

 

Curs 2: Nudul în istoria artei
11 și 12 nov., 19:00-20:30

Cursul se concentrează asupra unui scurt istoric al nudului în artă. În prima ședință vom discuta despre maniera în care s-au schimbat percepțiile și reprezentările nudului în istoria artei: de la simbol al idealului de frumusețe și perfecțiune până la expresie a vulnerabilității umane, nudul a fost înfățișat în artă pentru a explora elemente ca natura umană, sexualitatea, religiozitatea ori statutul social. În cea de-a doua ședință, vom vorbi despre cum anume a fost reprezentat nudul în arta românească, cu particularizări referitoare și la transformările sociale și politice care au influențat mentalitățile din spațiul artistic autohton.