Expoziția de 1 milion de euro

Expoziția de 1 milion de euro

Expoziție temporară

Expoziția de 1 milion de euro

15 - 25 mai

Flori

Într-un demers artistic excepțional, Dependent de Artă – cel mai mare și mai important magazin de artă din România, cu sediul la Palatul Cesianu-Racoviță – aduce în fața publicului de la Art Safari o selecție de picturi rar expuse, care provin din colecții private de prestigiu.

Design expoziție: Diana Nicolaie

Intitulat, sugestiv, Expoziția de 1.000.000 €, evenimentul reunește lucrări de patrimoniu și creații ale celor mai valoroși pictori români ai ultimului secol: Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiață, Max Hermann Maxy, Emil Volkers, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Adrian Ghenie.

Între pânzele prezente în această selecție se află și o Fată în interior (1926-1928), de Nicolae Tonitza. Picturile cu copii realizate de artist au fost intens comentate de criticii de artă, fiind în unanimitate considerate vârful expresivității sale umaniste. Se crede că opera aceasta ar putea să o reprezinte pe una dintre fiicele sale.

Expoziția cuprinde și o pictură realizată de Ștefan Luchian, cunoscut atât drept poetul plastic al florilor, cât și ca „un virtuoz al portretului”. Opera sa intitulată Primăvară (Două muze) a fost realizată în perioada 1897-1899 și este o variantă a unui tablou decorativ pe care artistul l-a realizat pentru locuința lui Victor Antonescu, director al BNR din acel moment.

Puteți admira aici și două picturi semnate de Theodor Pallady: Natură statică cu floarea-soarelui, călimară și ochelari, realizată în anii ’30, și Nud pe canapea, dintr-o colecție privată renumită – a bancherului Gheorghe Răut, prieten bun al pictorului, cel care a ajutat și la constituirea colecției muzeului ce poartă numele artistului și funcționează în casa Melik din București.

Adrian Ghenie este și el inclus în Expoziția de 1.000.000 € realizată de magazinul Dependent de Artă cu o pictură de început, Nova, realizată în perioada 2003-2004. La doar 47 de ani, Ghenie este unul dintre cei mai valoroși artiști români din toate timpurile, datorită sumelor-record cu care lucrările sale sunt tranzacționate pe piața internațională de artă.

Prezența acestor artiști în expoziție nu este întâmplătoare, ei reprezintă repere fundamentale în construcția pieței de artă din România. Prin valoarea lor artistică și simbolică, prin frecvența cu care operele lor sunt achiziționate, licitate și dorite, aceștia au contribuit decisiv la stabilirea unor standarde de evaluare, la conturarea gustului publicului colecționar și la profesionalizarea mecanismelor de tranzacționare a artei. În jurul acestor nume s-au format colecții, s-au scris pagini de istorie culturală și s-au înregistrat recorduri de piață de artă.

Vă invităm să pășiți în universul picturii românești de colecție și să descoperiți modul cum arta devine un spectacol de neuitat, accesibil tuturor!