Ediția 11

(10 februarie – 14 mai 2023)


Pavilionul internațional

Pictura spaniolă a secolului al XIX-lea - Marii Maeștri


Expoziția se concentrează pe cariera marelui pictor spaniol Joaquin Sorolla y Bastida (1863 - 1923), care a excelat în pictura de portrete și lucrări monumentale cu teme sociale și istorice. Lucrările sale cele mai tipice se caracterizează printr-o reprezentare dibace a oamenilor și a peisajului sub lumina soarelui din țara natală. Folosind pigmenți puternic impastați, el a combinat o manieră impresionistă cu teme narative și anecdotice.
Lucrările sale vor fi expuse alături de:
Mariano Fortuny, Raimundo de Madrazo, Ignacio Zuloaga, Francisco Miralles, Ramón Martí Alsina, Agrasot, Romà Ribera, Federico de Madrazo, Isidre Nonell, Francisco Masriera, León Garrido, Joaquín Agrasot, Luis Masriera, Salvador Sánchez Barbudo, Manuel Ramírez Ibáñez, José Navarro Llorens, José Benlliure, Antonio María Fabrés y Costa, Antonio Reyna Manescau, Martín Rico y Ortega.

Curator: Óscar Carrascosa


Pavilionul românesc

Ion Theodorescu-Sion (1882-1939)


Pentru ediția 11, Art Safari are drept obiectiv principal organizarea unei ample expoziții dedicată lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), o personalitate marcantă a artei românești interbelice, care a experimentat și sintetizat stiluri foarte diverse, de la impresionism, pointilism, divizionism, postimpresionism sau realism. A creat și picturi monumentale cu motive românești, într-o manieră extrem de originală, influențat de arta bizantină, într-o manieră hieratică dar și moderno-decorativă.
Ion Theodorescu-Sion s-a născut în comuna Ianca, în județul Brăila. A urmat primele școli în Brăila apoi a venit la București unde s-a înscris la Școala de Belle-Arte, studiind cu pictorii George Demetrescu Mirea, Ipolit Strâmbulescu și sculptorul Ion Georgescu. Între anii 1904-1907 a studiat la Paris, cu Ernest Hébert, Luc-Olivier Merson și Jean-Paul Laurens. Ion Theodorescu-Sion a fost un admirator al lui Paul Cézanne, a lui André Derain și a lui Georges Braque.
A întreprins numeroase călătorii, la fel ca și alți artiști ai generației sale, în Franța, Italia, Belgia, Olanda, Anglia și a ajuns chiar și în Algeria.
În timpul Primului Război Mondial, Ion Theodorescu-Sion a fost mobilizat pe front. Pentru contribuția sa la luptele de la Brăila și Cernavodă primește ordinul „Virtutea militară”, în anul 1916. Peste 5 ani, în 1921, primește și „Crucea comemorativă cu barete a Războiului din 1916-1918”. Artistul a susținut înființarea unui Muzeu Național, fiind și membru fondator și al Societății „Arta Română” din Iași, care și-a început activitatea în anul 1918.
Pentru Casa Regală a României a realizat două panouri decorative, montate în fața Sălii Tronului din Palatul Regal, actualul Muzeu Național de Artă al României. Remarcabilă rămâne și activitatea sa de ilustrator pentru revistele „Furnica”, „Zavera” sau „Nea Ghiță”.

Dr. Elena Olariu, curatorul expoziției
Expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București