Zoltán Soós

ZOLTÁN SOÓS


Zoltán Soós, de profesie istoric și arheolog, are o vastă experiență în domeniul managementului cultural - colaborator la Muzeul de Istorie a Budapestei 1997-1998, coordonator al proiectului cultural și a expoziției intitulat ”Uses and Abuses of the Middle Ages” la Universitatea Central Europeană – Open Society Institute, Budapesta 2002. Are 15 ani de experienţă în implementarea proiectelor de patrimoniu cultural arheologic din România și a organizaT 15 șantiere arheologice. Rezultatele au fost finalizate în cazul cetății Tîrgu Mureș, unde a contribuit cu cercetările arheologice la crearea parcului archeologic.

A colaborat ca evaluator al proiectelor muzeale în cadrul AFCN și expert evaluator pentru proiecte de patrimoniu cultural național în cadrul AFCN. Din 2014 este membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor care funcționează pe lângă Ministerul Culturii, iar din 2015 este expert patrimoniu mobil pe ceramică și metale, Europa Centrală, pe secolele 13-18.

Zoltán Soós a fost organizator, coorganizator sau curator al mai multor expoziții temporare sau permanente de succes cum ar fi:

Expoziția „Tonitza și geniul copilăriei”, 2019
Expoziția „Aurul Pustei”, 2019
Expoziția „Sükösd Ferenc,” 2018
Expoziția „Culorile Arcadiei. Capodopere din Colecţia Zichy” 2016
Expoziția de grafică „Dürer, Mantegna, Hogarth" din colecția muzeului Szépművészeti din Budapesta, 2015
„Valori și Achiziții Muzeale” 2009, 2015
„Invențiile geniale a lui Leonardo da Vinci” 2013 Expoziția „Din Istoria Orașului Târgu Mureș” în bastionul porții din cetatea Târgu Mureș, deschis în 2006
Camera memorială a primarului Bernády György, în Palatul Culturii din Târgu Mureș, vernisat în 2007
Expoziția „ Târgu Mureș Art Nouveau,” în Palatul Culturii, Târgu Mureș, vernisat în 2008