2020

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 persoane au vizitat ediția 7 Art Safari. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Pentru prima dată în istoria edițiilor Art Safari, muzeul temporar și-a prelungit programul de vizitare cu o săptămână, la recomandarea ministrului Culturii, încât toți vizitatorii care achiziționaseră online bilete să aibă timp să viziteze muzeul având în vedere decalarea acesului interior, date fiind măsurile de prevenție sanitară.

Preferatele publicului vizitator au fost Night Tours – aproape 3 mii de vizitatori au optat pentru vizitarea de noapte – o experiență de vizitare inedită, destinată unor grupuri restrânse de vizitatori, cuprinzând tururi ghidate personalizate, live drawing, dar și abordări multisenzoriale, precum recitaluri de jazz ori muzică de cameră.

Principalele expoziții găzduite de Art Safari 2020

  • Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu. Despre farmecul realității”, coordonat de istoricul de artă Ruxandra Dumitru și de directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Dr. Ovidiu Cîrstina – cea mai mare expoziție din ultimii 50 de ani dedicată maestrului, cu opere evaluate la circa 8 milioane de euro în total
  • Expoziția „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls – a adus pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial.
  • Pavilionul „Sabin Bălașa. Albastru”, curatoriat de Ioana Spiridon- a adus în atenția publicului opera unuia dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani, pe cât de contestat, pe atât de iubit. Expoziția a cuprins și o serie de lucrări monumentale, de mari dimensiuni, aparținând unor muzee și instituții publice.
  • Pavilionul Central „Școala de la București. Tradiție, amor, trădare”, curatoriat de Antigona Silvia Rogozea – a radiografiat arta liberă, creată de artiști din diverse generații, post-
  • Israel – țară invitată. Israelul a fost reprezentat printr-o instalație textilă de mari dimensiuni semnată de Gilli Avissar, amplasată în atrium.
  • Pavilionul Copiilor „Art is Your Superpower” a expus lucrări create de copii în perioada de izolare. Micuții artiști au avut propriul program educațional în cadrul Art Safari Kids – ateliere de artă și tururi ghidate pe un traseu redesenat pentru ei, în condiții de siguranță și distanțare fizică.

La succesul celei de-a 7-a ediții Art Safari a contribuit și efortul extraordinar al celor peste 80 de tineri care au ales să facă voluntariat în domeniul promovării artei.