2019

Art Safari 2019 a găzduit pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați opere de artă românească de patrimoniu, artă Supercontemporană, artă contemporană internațională și instalații de artă, dar și un program de conferințe pe teme dedicate artei – Art Talks. Operele, asigurate pentru o valoare totală de aproximativ 15 milioane de euro, au provenit din importante muzee românești și străine, dar și din importante colecții private naționale și internaționale, iar o parte dintre lucrările de artă Supercontemporană și instalații au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2019.

Printre cele mai vechi opere expuse în cadrul Art Safari 2019 a fost o marmură elenistică, reprezentându-l pe zeul Charon cu câinele Cerber, care datează din secolul al III-lea î.Hr.

Cea mai valoroasă lucrare provenită din colecțiile private de artă, expusă în cadrul Art Safari 2019, a fost nudul „În Iatac”, o pictură semnată de Nicolae Tonitza, asigurată pentru suma de 350.000 de euro, care a fost achiziționată în anul 2011 de un colecționar din București.

  • 38.151 de persoane au vizitat Pavilionul de Artă București – Art Safari. Numărul de vizitatori din 2019 a fost cu 11% mai mare față de ediția precedentă din mai 2018.
  • 2.500 de copii au vizitat Art Safari, dintre care 1.500 au participat și la atelierele de creație din cadrul programului educațional Art Safari Kids
  • Pentru prima dată, Art Safari București a putut fi vizitat și noaptea, în cadrul unor tururi ghidate organizate.

Expozițiile Art Safari 2019:

  • Pavilionul Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei” curatoriat de Zoltán Soós – a găzduit cea mai mare retrospectivă Nicolae Tonitza cu lucrări provenite de la prestigioase muzee și colecții private din România, dar și din Europa.
  • Pavilionul Internațional „Made in China” a fost curatoriat de Ji Zhongpeng și a găzduit lucrări de artă chineză contemporană, expuse pentru prima dată în Europa.
  • Pavilionul Central „REPVBLICA. Despre umbre în sculptură”, curatoriat de o echipă formată din Călin Dan, directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană (curator), Celia Ghyka (cercetare curatorială) și Sandra Demetrescu (asistent curator).
  • Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu.